top of page

Uskonnot

Alla olevat uskonnot eivät suinkaan ole ainoita uskontoja Sizuanissa. Uskontojen kirjo on valtava, ja hahmosi voi kuulua mihin tahansa uskontoon, tai olla kuulumatta varsinaisesti mihinkään. Tässä on kuitenkin uskontoja niille jotka niitä kaipaavat.

 

 

Halakhesmi

 

Halakhesmi on Sizuanissa pääuskonto. Uskonto ei ole kovin vakava uskonto, sille löytyy kiihkeämmätkin kannattajansa, mutta valtaosa väestöstä on enemmän tapauskovaisia. Halakhesmin pääjumala on Halakhe, joka on suuri metsässä asuva hirvijumala. Halakhe on rauhallinen metsässä samoileva jumala joka ei juurikaan puutu ihmisten asioihin, mutta pitää kurissa muita pienempiä jumalia niiden alkaessa mahdottomiksi. Halakhella on vaimo Sakti Makhra, joka on liskojumalatar, oikukas ja tuottaa niin onnea kuin epäonneakin kannattajilleen. Sakti Makhralle uhrataan hajusteita ja mausteita kun miehet lähtevät kotoa pitkille matkoille ja joutuvat jättämään perheensä yksin. Sakti tuo myös onnea uhkapelureille, mutta naisen sanotaan vaativan painokasta hintaa. Vihastuessaan Sakti Makhran väitetään syövän lapsia ja karjaa.

 

Halakheen kannattajat suorittavat yksinkertaisia pieniä riittejä, uhraavat hajusteita ja mausteita ripottelemalla niitä asuntoonsa tai yksinkertaisesti rukoilemalla polvillaan jumalansa nimeen. Halakheen uskontoon kuuluu myös sallivaisuus muita jumalia ja uskomuksia kohtaan, niinpä Halakhesmia tapaa hyvin värikkäissä ja moninaisissa muodoissa kautta maan ja oleellista on myös Halakhen rinnalla olevat muut tärkeät jumalat jotka tukevat Halakhea.Näitä jumalia ovat mm:

 

Mengenai

Taiteiden jumala ja humalaisten suojelija joka ottaa yleensä kauniin nuoren naisen tai miehen muodon. Mengenain tiedetään houkuttelevan puolisoita syrjäteille ja aviorikkomuksiin. Mengenain uskotaan vikittelevän jumalatar Biangia ja usein Mengenaille pyhitetyissä kirkoissa näkyy kuvaelmia joissa mengenai maalaa Biangin keholle taidemaalauksia. Mengenaille pyhitetyt kirkot ja kappelit ovat taiteellisia sekä ulkoa että sisältä päin, hyvin värikkäitä, koristeellisia ja täynnä maalauksia. Kirkko myy taidetta ja monet aateliset löytävät sen porteilta ne käsityöntekijät jotka maalaavat ja koristavat heidän asuntonsa parhaimmin. Mengenain kirkossa painotetaan sielun puhdistumista taiteen ja luovuuden kautta. Tämä kirkko on myös se paikka, jonne juopuneet tuodaan selviämään, mikäli he eivät löydä tietään kotiin, sillä Mengenai on laupea jumala joka iloitsee ja nauraa elämän pienille sattumuksille. Jos kaipaat hauskaa tarinaa tai viihdykettä päivääsi, on Mengenain kappelissa pistäytyminen sopiva tarkoitukseen.

 

Biang

Hedelmällisyyden jumala, joka ottaa suuren rehevän naisen muodon jolla on lehmän pää. Biangilta haetaan apua satojen kasvattamiseen, karjan hyvinvointiin ja lapsettomuuteen. Biang kuvataan usein vähissä vaatteissa, tanssimaan kedolla ja kannattelemaan lapsia käsivarsillaan. Kuvaelmissa naaras kuitenkin pakenee viekoitellen ja nauraen taiteiden jumala Mengenaita, heristäen käsissään Nhooraa, eli Halakheismin avioliittokirjaa. Biangin temppeleissä synnyttävät usein naiset joilla ei ole puolisoa, tai jotka tarvitsevat piilopaikan ja turvapaikan puolisoltaan tai julkisuudelta salatakseen eitoivotun raskauden. Biang kuitenkin kannattaa avioliittoa ja rakkautta, tasapuolista, niin miesten kuin naisten välillä seksuaaliseen suuntaumukseen katsomatta. Vanhimmissa kirkoissa on ikivanhoja maalauksia joissa väitetään Biangin syntyneen suuresta pahuudesta, häijyn jumalan synnyttämänä, mutta taruston mukaan Biang löysi Halakhen ja oikean tien seuraamalla tämän varjoa metsän lävitse.

 

Linkah

Sodan, äkkipikaisuuden ja taistelujen jumala, joka kykenee muuttamaan muotoaan raivopäisestä härästä sotilaaksi. Linkah kuvataan usein vihaisena sotaisena olentona joka ohjaa miehiä kuolemankin yli taisteluihin, ja nostaa haavoittuneet olkapäilleen. Linkah onkin kenties suosituin sotilaiden keskuudessa, ja kaikki Linkahin opetukset puhuvat kurista ja kunniasta valtiota ja jumalia kohtaan. Linkah nostaa suureen arvoon perheen palvelemisen ja perheen vuoksi taistelun. Monesti sotilaat uskovatkin Linkahiin vain sen seikan vuoksi, että se on yksinkertaisesti ainoa turva ja tuki taisteluissa. Linkah lupaa tuskattoman kuoleman niille jotka kuolevat sotatantereilla, jos he vain ovat puhtaita synnistä - ahneudesta ja rahanhimosta. Linkahin kirkoissa ja kappeleissa on usein myynnissä sotisopia ja ne ovat enemmän sotilaiden tapaamispaikkoja, joissa tavallisia kansalaisia ei näe. Sizuanissa kulkeekin sanonta, ja huudahdus "Onko härkä vienyt mielesi?" ja tämä tarkoittaa sitä että henkilö jolta tätä kysytään, on luonteeltaan äkkipikainen ja tappeluja kerjäävä, ylpeä ja koppava.

 

Jerih Letisa

Viimeisen unen ja sairaiden jumala. Jerih Letisan puoleen käännytään hautajaisissa ja häntä pyydetään huolehtimaan kuolleista, kuten myös vakavissa sairauksissa, jolloin Jerih Letisaa pyydetään parantamaan sairaat. On sanomattakin selvää että Jerih letisa on se jumala jonka kirkoista ja kappeleista löytyy eniten parantavia maageja sekä perinteisiä parantajia. Jerih Letisan kappeleihin tuodaan kuolevat ihmiset kuolemaan, siellä voidellaan ruumiit ja valmistellaan kehot matkalle tuonpuoleiseen. Jerih Letisa uskoo että ruumis tulee joko polttaa jotta sielu pääsee vapaaksi, tai haudata maahan yrttien ja lahjusten kanssa, jotta Halakhe päättäisi päästää sielun seuraavaan elämään mahdollisimman täyteläisenä, jo ennestään tuttuna hahmona, tutun näköisenä, tutun oloisen, ja tietoisena entisestä elämästään.

 

 

Halakhelle on pystytetty kirkkoja ja alttareita kautta maan ja Wergonas Shiledistä niitä löytyy pääkirkonlisäksi useita pienemmille jumalille pyhitettyjä kirkkoja. Halkheismissä on kutakuinkin samanlaiset juhlamenot kuin kristinuskossa, joulut ja häät ja muut juhlat vietetään samaan tapaan juhlistamalla. Häiden yhteydessä on tyypillistä uhrata eläin tai suuri määrä mausteita Halakhen kunniaksi.Halakhen kirkko toimii suurelta osin köyhien pelastajana. Kirkko vastaanottaa orpolapsia kasvamaan kirkon tiloissa parhaan kykynsä mukaan, ja tarjoaa sairaanhoitoa niiden pappien osalta jotka ovat oppineet parannusmagiaa. Yösijaa ja suojaa kirkot tarjoavat matkalaisille ja kodittomille talven kylminä hetkinä ja Halakhen kappeliin ovat tervetulleita kaikki iästä ja asemasta riippuen. Halakhen kappelissa eivät päde normaalit yhteiskuntanormit, vaan sekä aatelinen että tavallinen kansalainen saattavat istua vierekkäisillä penkeillä, sillä halakhen edessä kaikki ovat samanarvoisia. Kuitenkin tämä seikka ei vaikuta kappelin ulkopuolella edes kiivaimmin Halakheen uskoviin, sillä yhteiskuntaluokitus on tärkeää.

 

Halakhe opettaa tasa-arvoa ,mutta heillä on jonkin verran sääntöjä. Halakheismi ei tuomitse esiaviollisuutta taikka aviottomia suhteita, mutta nostaa avioliitot suureen arvoon ja pitää omistautumista tärkeänä. Uskomus kulkee, että ihmiset ja muut olennot voivat löytää täyttymyksensä vain toisistaan.Halakheismi kannustaa opiskelemaan ja kouluttautumaan, tutkimaan itseään ja mietiskelemään. Munkit joita löytyy mm. Sakhti Makhran temppeleistä, ovat tunnetusti viisaina ja pohtivaisina pidettyjä miehiä ja naisia. Sakhti Makhran temppeleissä miehet ja naiset saattavat molemmat kuulua kastiin "munkit" eikä seksuaalinen toiminta tai avioliitto ole kiellettyä munkeilta. Halakhe ei ota kantaa magian käyttöön eikä Halakheismissa puhuta magiasta mitään. Siispä ihmiset usein täyttävät uskontoaan muiden uskontojen uskomuksilla.

 

Halakheismi on yksi monimuotoisimmista uskonnoista ja se synnyttää laajasti erinlaisia ajatuksia eri ihmisissä ja olennoissa. Halakheismin kannattajat uskovat että kaikki sielut syntyvät uudelleen kuoleman jälkeen, (ellei ole tehnyt suuria syntejä ansaitakseen sielunsa menettämisen) ja monesti puhutaankin avioliittojen yhteydessä, että samat sielut pyrkivät toistensa läsnäoloon jopa seuraavassa elämässä. Aviokumppania nimitetäänin usein sielunkumppaniksi juuri tästä syystä.

 

 
 
Maagismi

 

Maagismi on nimensämukaan uskonto jossa magian itsessään uskotaan olevan jokin ylempi voima. Maagismia harjoittavat ovat yleensä noitia, tai muita taikuuden harjoittajia. Maagismi ei sulje pois muita uskontoja. Maagismissa ei ole rajaa hyvälle ja pahalle, on vain uskomus voimasta ja sen käytöstä; mitä enemmän käytät magiaa, sitä enemmän opit sitä hallitsemaan. Kaikki noituuden harrastajat eivät kuitenkaan usko Maagismiin, vaan pitävät magiaa puhtaasti taitona, ei niinkään jumalallisena hyveenä. Maagismiin lukeutuu uskomus, että mikäli magiaa harjoittaa ,kykenee saavuttamaan tilan jossa pystyy itsekkin saavuttamaan korkeamman tilan, eli ns. tulemaan osaksi magiaa. Maagismia harjoittavat uskovat kaiken ympärillään olevan sisältävän magiaa, ja syntyneen magiasta sekä sen luomasta energiasta.

 

Maagismissa uskotaan voiman kasvavan mitä enemmän sitä käytetään, joten tämän uskomuksen harjoittajat pitävät yllä koulun kaltaisia laitoksia joissa kykenee opiskelemaan magiaa laidasta laitaan. Näitä oppilaitoksia ei kuitenkaa ole valtio hyväksynyt virallisiksi oppilaitoksiksi sillä vapaan taikuuden harjoittamisen rikkeitä tavataan hyvin usein näiden oppilaitosten parista, kun noidat ja maagit kaivautuvat syvemmälle oppeihin ja venyttävät lain rajoja tutkiessaan magiaansa. Toisaalta, näistä löytyy todennäköisesti edistykseikkäimmät maagit ja suurin osa arkkimaageista jotka valtio on tunnustanut, lukeutuvat maagismin oppilaitosten kasvatteihin.Maagismin uskomuksia täytetään usein halakheismilla tai muilla halakhen jumalien uskomuksilla, mutta minkäänlaista päänuoraa ei tämän elämäntavan ja uskomusten kannattajilla ole, ja jokainen täyttää tyhjät aukot itse, opiskelemalla ja tutkimalla maailmaa.

 

 

 

Pagari-kultti
 

Pagari kultti on pieni sulkeutunut kulttipiiri. Kultin henkilöitä kulkee laajasti ympäri Sizuania, mutta ennalta sovittuina ajankohtina kultin jäsenet kokoontuvat keskukseen, Pagarin pyhään kirkkoon. Ulkopuolisille ei kultista kerrota paljoa, eikä kultin tekemisiä huudella. Kukaan ei oikeastaan tiedä mitä Pagarin palvojat oikeastaan tekevät, mutta kultista on liikkeellä karuja ja villejä huhuja, niinpä Pagarin nimen lausuminen aiheuttaa kansakunnassa pelon ja inhon väristyksiä.

 

Pagari on kieroontuneen seksin, irstauden ja pahuuden jumala. Kultin jäsenet uskovat, että jokainen mies joka kultissa julistetaan "pyhäksi" saa tuonpuoleisessa elämässä oman valtakunnan, joka hänen tulee täyttää temppelineitsyeiden kanssa. Naisten asema kultissa on hirvittävän huono, naisella on arvoa ainoastaan seksuaalisena tyydyttäjänä ja synnyttäjänä. Kultti ei vihi aviopareja, mutta yksi pyhä mies voi omistaa useamman temppelineitsyen. Temppelineitsyiden määrä kohoaa mitä korkea-arvoisempi mies on kyseessä. Pyhät miehet omistavat yksityisiä temppelineitsyitä, mutta on olemassa myös temppelihaaremi jossa on naisia ja lapsia alempiarvoisten "tavallisten" miesten vapaaseen käyttöön.

 

Pagarikultin naiset ovat alistettuja. Kun temppelineitsyt synnyttää lapsen, sukupuolesta riippuen se saa paikkansa joko temppelineitsyiden joukosta, tai joku kultin jäsenistä määrätään kasvattamaan lapsi. Temppelineitsyillä ei ole lupa poistua temppelin alueelta ilman pyhän miehen seuraa, niinpä heitä näkee ulkomaailmassa ainoastaan pappien ja muiden pyhien miesten seurassa.Toisinaan temppelineitsyt pääsee karkaamaan temppelistä ulkomaailmaan. Naisen karattua hänen henkensä on vaarassa, sillä jos joku Pagari-kultin jäsenistä löytää hänet, hänellä on lupa tappaa langennut temppelineitsyt. Murha tapahtuu yleensä rituaalin, erittäin raa'an uhrauksen yhteydessä. Temppelineitsyet ovat useimmiten niin alistettuja, etteivät he koe karkaamista helpottavana pakokeinona.

 

Pagari kultti harjoittaa ronskeja ja häiriintyneitä riittejä joka neljänneskuukausi Pagarin nimeen. Riittejä johtaa pappishenkilö, josta käytetään nimitystä Pahmaan (pyhä mies). Riiteissä harjoitetaan väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä ja genitaalialueiden silpomisia ja lävistelyitä, sekä ruumiiden syöntiä. Kultti varastaa toisinaan lapsia ja naisia ulkomaailmasta ja mikäli lapsi tai nainen katoaa kultin käsiin, hän menettää henkensä kultin käsissä, tai hänet alistetaan temppelineitsyeksi, eikä pääsylippua pois ole.

 

Kultin jäsenen ulkoisia tunnustmerkkejä ovat vahingoitetut ja lävistetyt sukupuolielimet ja lause " Pagari Kudus" (Ylistäkää Pagaria) joka mutistaan suupielestä siunaukseksi. Pagari kulttiin kuuluva mies harjoittaa varsin vapaata seksuaalisuutta riittien ulkopuolellakin. Pahmaanit (Pyhät miehet) ovat yleensä myös raskaasti tatuoituja. Mitä korkea-arvoisempi mies on, sitä enemmän tatuointeja löytyy. Tunnistaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä tatuoinnit ovat usein piilossa vaatteiden alla.Temppelineitsyen tunnistaa otsassa olevasta koristeellisesta tatuoinnista, sekä kultaisista rannerenkaista, jotka on valmistettu tiukasti ranteiden ja nilkkojen ympärille. Niitä on mahdotonta ottaa pois ilman taitavaa seppää, ja näin ollen Pagari kultin jäsen tunnistaa paenneen temppelineitsyen.

 

Pagarin kulttia ei saada kiinni teoista sillä ihmiset eivät uskalla todistaa kultin jäseniä vastaan. Kultti on pelottava, ja mikäli jotakuta syytetään kulttiin osallistumisesta, syytös on ankara. Pagari kultin tunnusmerkit eivät ole yleisesti tiedossa, eivätkä normaalit ihmiset tunnistaisi kultin jäseniä vaikka näkisivät merkit. Kulttimerkit ovat lähinnä kultin sisäisiä keinoja tunnistaa oma väki.

 

Kuten sanottu, kultti ei ole yleisesti ihmisten tiedossa mutta se on levittänyt juuriaan hitaasti rikollisten ja häijyjen tahojen taakse, ja Pagarin epäpyhiä palvojia löytyy paikkapaikoin paljonkin. Pyhä pagarin kappeli sijaitsee Karonden metsässä, mutta tämäkin on salaista tietoa suurimmaksi osaksi. Pagariin uskovat ajattelevat muiden jumalien olevan todellisia, mutta vähäpätöisiä suuren Pagarin rinnalla, ja kultista uskotaan löytyvän valtaa ja voimaa jota muut jumalat eivät kykene tarjoamaan.

bottom of page